Испечати

Ѓозлеме-турски специјалитет

Ѓозлеме-турски специјалитет

Состојки

  • 500 гр. просеано бело брашно
  • 10 гр. сол
  • 15 гр. шеќер
  • 2 лажици масло
  • 1/2 лажиче вински оцет
  • 150 мл. млеко
  • по потреба вода
  • За фил
  • околу 300 гр. салама
  • 400-450 гр. кашкавал
  • За премачкување
  • по потреба путер

Подготовка

Од сите наведени состојки за тесто се замесува средно тесто.
Се остава да одмори 20 мин..
Потоа се дели тестото на 12 топчиња, кои се покриваат и оставаат да одморат 1 час.

Секое топче се отвора во кора со пречник од 25 цм..
Над една се става салама и кашкавал и се поклопува со друга коричка.Се притиска со прсти, убаво да се затвори и вишокот на тесто се отсекува.
Значи се добиваат 6 ѓозлемина.

Се печат на загреана тефлонска тава.
Прво од едната страна, па од другата и уште еднаш-два пати се превртуваат убаво да се испечат.Кога веќе се готови од едната страна, уште во тавата се премачкуваат со путер, па се вадат на чинија и се премачкуваат и од другата страна.

Ние уживавме во оваа вкусотија....)))