Испечати

Тортиљи со мелено месо и кашкавал

Тортиљи со мелено месо и кашкавал

Состојки

  • 4 тортиљи
  • 250 гр кашкавал
  • За подготовка на меленото месо
  • 500 гр мешано мелено месо
  • 100 мл доматен сос
  • 1 кромид
  • 1 лажица мешан сув зачин без сол
  • сол по вкус
  • 1/2 лажичка бибер
  • 1/2 лажичка чили
  • прстофат морско оревче
  • Дополнително
  • 1 домат
  • 1/2 краставица
  • оригано по вкус
  • 1 лажица кисела павлака
  • 2 лажици кајмак

Подготовка

Еден поинаков рецепт за подготовка на тортиљи...

Подготовка
1. Тортиљите ги редиме во намрсена тава, свиткани за да можеме да го ставиме меленото месо во нив.
2. Меленото месо го запржуваме заедно со кромидот на масло. Кон крајот на пржењето ги додаваме зачините и доматниот сос. Соединуваме и кратко запржуваме колку да подиспари течноста од сосот.
3. Меленото месо го ставаме во тортиљите.
4. Обилно рендаме кашкавал и го ставаме врз месото.
5. Во загреана рерна на 200 степени ја ставаме тавата да се потпечат тортиљирте и да се растопи кашкавалот, (околу 10-15 минути).
6. Откако ќе се запечат ги вадиме од рерна и краевите што се гледаат ги премачкуваме со соединетите кајмак и кисела павлака.
7. Врз кашкавалот на секоја тортиља редиме коцки сечкан домат и краставичка.
8. Наросуваме со оригано и ги сервираме.

Забелешка
За овој рецепт подобри се помали тортиљи, моите беа поголеми, а може и сами да си ги подготвите.По вкус можете да си додадете и повеќе кашкавал, а во меленото месо можете да си додадете пченка.