Ржани погачици
Состојки
- 20гр свеж квасец
- 170мл мл млака вода
- 1лажица маслиново масло
- 1/2лажиче шеќер
- 1лажиче сок
- 300-320 гр ржано брашно.
Подготовка
Едноставни и многу вкусни погачици се.
Во млаката вода додаваме квасец, шеќер, лажиче брашно.
Промешуваме и оставаме да се актвира квасецот.
Додаваме потоа сол, маслиново масло и ржано брашно.
Замесуваме мазно и нелепливо тесто.
Го покриваме тестото и го оставаме на топло.
Потоа тестото го делиме на 5 топчиња.
Со рака формираме погачици.
Со нож по малку ги засекуваме.
Оставаме покриени да одморат 30 минути.
Потоа ги печиме во загреана релна на 180 степени, околу 30 минути.
Сервираме топли.