Чорба со мелено месо
Состојки
- 3 полни лажици брашно
- 70 мл масло за јадење
- 200 гр мелено месо
- 1 компир
- 2 моркови
- 100 гр грашок
- 1 чешне лук
- 2 ловоров лист,коцка за супа,според вкусот сол и мелен црн бибер
- 1200 мл вода
Подготовка
Одлична и превкусна чорба.
Прво на маслото на тивок оган го пржиме брашното се додека почне да ја менува бојата.(неколку минути )
Во прженото брашно го додаваме месото и пак многу кратко пропржуваме(не повеќе од минута)Го додаваме сецканиот компир,морков и грашокот.
Додаваме топла вода и коцката за супа и посолуваме со сол и бибер според вкусот.Додаваме ситно сецкано лукче и оставаме чорбата на тивок оган да вари околу 40 минути.Сервираме топла.
На здравје!