Лазањи со домашни кори и бешамел сос
Состојки
- 500 грама мелен месо
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 1 сол
- 1 бибер
- 1 црвен пипер
- 1 шарена сол
- 1 босилок
- 1 магдонос
- 300 мл доматен сос
- 1 масло
- 50 грама путер
- 50 грама брашно
- 700 мл млеко
- 1 морско оревче
- 1 сол
- 500 грама (околу) брашно
- 4 јајца
- 4 лажици маслиново масло
- 4 лажици вода
- 300 грама кашкавал
Подготовка
Подготовка на филот
На малку масло се пропржува сецканиот кромидотч
На омекнатиот кромид се додава меленото месо, потоа се додава сецканиот лук и останатите зачини. Откако ќе се соединат сите вкусови, се додава доматниот сос и се остава на оган уште 10 минути
Подготовка на бешамел сосот
На оган се топи путерот се додава брашното и кратко се пропржува
Во брашното и путерот се додава млекото, солта и морското оревче постојано се меша додека да зоврие и да се згусне бешамел сосотч
Подготовка на корите за лазањич
Во брашното се додаваат јајцата, водата, маслиновото масло и солта се меша и се меси се заедно да се добие нелепливо тесточ
Тестото се дели на 10 топчињач
Секое топче на набрашнета површина се расукува во тенка коцкаста или правоаголна кора која потоа ја делиме на четвртинич
Откако сме ги расукале сите 10 топчиња и поделиле на четвртини сме завршиле со подготовкат на корите за лазањи.
Редење на лазањите
Во тавче предходно намастено со маслиново масло редиме еден ред кори врз корите распоредуваме месо, врз месото бешамел сос врз бешамел сосот рендан кашкавалч
Оваа постапка ја повторуваме додека ги завршиме сите кори, месо, сос и кашкавалч
На крај горната кора цела ја премачкуваме со бешамел сосч Подготвената лазања ја покриваме со алуминиумска фолија и ја печеме на 200С околу 50 минути до 1 часч
На крај ја посипуваме уште еднаш со рендан кашкавал и кратко ја враќаме во рерна да се растопи кашкавалот.
Пријатно јадење!