Ќофтенца со пире-ружички
Состојки
- За ќофтенцата
- 200гр Мелено месо (мешано)
- 2 Јајца
- 2 г.л Брашно
- 130мл Кисела вода
- 1 главица Кромид (рендан)
- по вкус сол, мешан сув зачин, црн бибер)
- 1 м.л. Пециво
- За пире-ружичките
- 500гр Компири
- 50гр Сирење
- 25гр Маргарин
- 1 Јајце (М-големина)
- 25мл Млеко
- по вкус сол, црн пипер, мешан сув зачин
Подготовка
Постојат најразлични рецепти за ќофтиња...пржени, печени, грчки и уште кој знае....Денес ви го предлагам овој рецепт од кој сите дома беа ем сити ем задоволни.
Подготовка -
-Најпрво започнуваме со подготовка на компирите (ги лупиме, миеме и ги ставаме да се сварат)
- Штом бидат при крај со варењето, почнуваме со подготовката на смесата за ќофтенцата со соединување на сите наведени состојки (оваа смеса треба да одстои 15 минути, за тоа време ги приготвуваме пире-ружичките)
- Сварените компири ги гмечиме, им ги додаваме наведените состојки за нив, соединуваме убаво. Смесата ја полниме во шприц и формираме ружички во тава врз хартија за печење. Печеме на 200 степени околу 35-40 минути (до добивање на златна боја)
- Додека се печат ружичките, ќофтенцата ги пуштаме со мало лажиче и ги пржиме во загреано масло.
Уживајте во превкусниот вкус!