Испечати

Колач со вишни

Колач со вишни

Состојки

  • 6 жолчки
  • 4 лажици врела вода
  • 150 гр. шеќер
  • 130 гр. брашно
  • прстофат сол
  • 1 лажичка пециво
  • 4 лажици млеко
  • околу 400 гр. вишни
  • Беланац
  • 6 белки
  • 10 лажици шеќер во прав

Подготовка

- Извадете ги семките на вишните и ставете во цедалка. Нека стојат така додека да се приготви останатото.
- Одмерете брашното и измешајте со пецивото и со прстофат сол.
- Одвојте ги жолчките од белките
- Жолчките пенесто миксајте ги додавајки врела вода, па откако ќе станат посветли, додавајте постепено од шеќерот и миксајте додека не стане сосема пенеста и густа смесата.
- Постепено додавајте го брашното, нека се измеша, додадете го млекото, измиксајте да се сите состојки спојат.
- Вака добиената смеса исипете ја во плех во големина од 20х30 см. послан со хартија за печење, наредете ги вишните одозгора, ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени.
Беланац
Откако ќе ставите да се пече пандишпанот, веднаш ставете да ги матите белките постепено додавајки од шеќерот се додека добиете густ снег.
- Откако поминале околу 15 мин, печење на пандишпанот, извадете од рерна, премачкајте рамномерно со добиениот беланац, вратете назад во рерната и нека се пече уште 20 мин. По истекот на 20те минути исклучете ја рерната, подотворете ја, нека остане така уште некое време - околу 10 мин., но секако претходно проверете - можеби според вашата рерна тоа не е потребно.
- Извадете и дозволете потполно да олади, потоа сечете и служете.
Овој колач се приготвува многу брзо.

Совет
- Сакам да ви кажам дека може и со компот од вишни (јас правам компот претходно вадејки ги семкитге и за него имам<а хреф=Ќ/пост/%Д0%БА%Д0%БЕ%Д0%БЦ%Д0%БФ%Д0%БЕ%Д1%82-%Д0%БЕ%Д0%Б4-%Д0%Б2%Д0%Б8%Д1%88%Д0%БД%Д0%Б8Ќ> овде рецепт)
- Може доколку сакате да ставите дел од вишните при самото исипување на тестото во плехот и тоа половина од виншните, а потоа откако малку ќе се потпече да ги додадете остатокот од вишните и веднаш врз нив беланецот. Тоа чисто онака за да не се сите вишни на дното што на мене воопшто не ми смета оти е така.
- Колачот, ако воопшто остане првиот ден од него, сакам да ви кажам дека вториот ден е баш онака сочен,повкусен... одличен.
- Додека се пече беланецот ќе ви се причини дека многу е подигнат, додека се лади, тој малку ќе спласне. Имам искуство со овој колач, кога го правам со сосема пресни јајца, преодличен е беланецот, убава висина задржува, но со постари јајца, не се добива тоа што сакам да го постигнам. Но како и да испадне... не останува ништо од него.
- Кога ги цедам вишните, сокот го искористувам за сос, односно ставам во него малку густин, го варам кратко до одредена густина и е придружба со колачот.