Тестенини со болоњезе сос
Состојки
- Состојки
- 400 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 2 чешниња лук
- 500 мл доматен сок
- 150 мл црвено вино
- 500 гр интегрални тестенини
- Потребно е уште сол,маслинов зејтин,црн пипер
Подготовка
Знам дека секој љубител на тестенини,досега го има приготвено болоњезе сосот,ама сепак еве ја и мојата рецепта,па може ќе му се најде на некого.
На маслинов зејтин го запржуваме ситно исечениот кромид.морков и лук.Го додаваме и месото и пак запржуваме.Посолуваме,побиберуваме и полеваме со доматниот сок(најдобро е да имате домашно приготвен).Оставаме да се динста на тивко околу 20 минути.Потоа полеваме со црвеното вино и динстаме уште кратко(5 минути).Сосот е готов.Тестенините кои ги употребив беа интегрални,ама со овој сос можете да употребите било каков тип на тестенини.
На здравје.