Испечати

Чоколадна алва со лешници и ореви

 Чоколадна алва со лешници и ореви

Состојки

  • 300 гр шеќер
  • 100 мл млеко
  • 50 мл масло
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 100 гр путер
  • 100 гр чоколадо
  • 200 гр густин
  • 5 лажици брашно
  • 150 гр толчени ореви и лешници

Подготовка

Превкусна домашна чоколадна алва.
Прво во тава се ставаат шеќерот, ванилата, млекото, маслото и путерот. На тивок оган со постојано мешање се растопуваат. Се додава чоколадото искршено на коцки и повторно се меша додека се изедначи. Кога ќе почне да врие се додава густинот и постојано се меша неколку минути додека да згусне. Се додава брашното на два пати и постојано се меша околу десет минути, односно додека алвата не е готова.
Готовата алва се вади од оган и се додаваат оревите и лешниците.
Се формира по желба.
На здравје!