Чоколадна авокадо торта (без печење)
Состојки
- основа
- 100 гр лешници
- 160 гр овесни снегулки
- 200 гр урми
- 2 лажици мед
- 10 лажици млеко
- фил
- 200 гр варена тиква
- 1 зрело авокадо
- 100 гр урми
- 4 лажици какао
- 12 лажици мед
- 100 гр темно чоколадо
Подготовка
Превкусна и кремаста здрава чоколадна торта. Ние уживаме во нејзиниот вкус
Основа- Урмите ги ставаме во жешка вода да стојат 20тина минути. Лешниците и овесните снегулки ги блендираме да се иситнат. Ги додаваме исцедените урми и медот. Блендираме. Смесата ја ставаме во длабок сад, го додаваме млекото. Со лажица мешаме. Смесата ја ставаме во правоаголен долг калап обложен со хартија за печење , ја распределуваме подеднакво со лажица и притискаме за да се стегне. Садот го ставаме во замрзнувач.
Фил- Урмите ги ставаме во жешка вода да стојат 20тина минути. Во блендер ги ставаме варената тиква и авокадото. Блендираме. Ги додаваме исцедените урми, какаото и медот. Блендираме да се добие хомогена и кремаста смеса. Темното чоколадо го топиме на пареа . Го додаваме во филот. Промешуваме. Филот го ставаме врз основата. Украсуваме со сецкани лешници. Тортата ја ставаме во замрзнувач да се стегне неколку часа.
* јас цело време ја чувам во замрзнувач, по потреба сечам парчиња и оставам 10тина минути на собна температура пред послужување