Испечати

Печен Ослич со зеленчук (Посно)

Печен Ослич со зеленчук (Посно)

Состојки

  • 1кг Ослич
  • 4-5 (средна големина) Компири
  • 3 Моркови
  • 1 главица Кромид
  • зачини (по вкус) Мешан сув зачин, сол, магдонос, црвен пипер)
  • малку Зејтин
  • околу 200-300мл Вода

Подготовка

Здраво и вкусно, без разлика дали е пржена или печена, рибата е омилена кај нас дома. Кога не сте расположени за пржење на рибата, тогаш ова е идеален начин за приготвување на истата.

Подготовка 
-Најпрво исчистете ја рибата (излупете ја ако сакате) исечете ја на парчиња, посолете. Оставете ја целосно да се одмрзне.
- Потоа пригответе го зеленчукот, излупете го и исецкајте го на мали парчиња.
- Ставете ги во плех за печење, ставете им зачини и зејтин и убаво промешајте.
- Додадете ги и парчињата риба, налејте жешка вода и покријте со алуминиумска фолија.
- Печете на 250 степени пола час со фолија, потоа тргнете ја фолијата, намалете на 200 степени и допечете по ваш вкус...колку сакате да ви биде печена рибата.

На здравје!!!