Испечати

Мафини со тиква и цимет (без миксер)

Мафини со тиква и цимет (без миксер)

Состојки

  • 2 поголеми парчиња пасирана печена тиква
  • 2 поголеми јајца
  • ½ чаша масло
  • 50 мл млеко
  • 1 ½ чаша брашно
  • ¾ чаша кафеав шеќер Натура
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • прстофат сол
  • 1/4 лажиче зачин за медењаци

Подготовка

Почувствувајте ја есента во вашиот дом со овие вкусни мафини со печена тиква. Наполнете го вашиот дом со мирис на слатки, меки и вкусни ароми на цимет, ванила, тиква....овие неодоливи мафини брзо ќе ги снема од чинијата. Она што ми се допаѓа кај овој рецепт е неговата едноставност, не сакам комплицирани рецепти за кои е потребно многу време и прават хаос во кујната. Тука дури и не се користи миксер, а излегуаат околу 15 мафини.

Подготовка

Ставете ја испасираната печена тиква во сад, додадете ги јајцата, маслото, млекото и измешајте сè убаво со вилушка.
Додадете ги полека просеаното брашно, шеќерот, циметот, содата, прашокот за пециво, ванилиниот шеќер, солта и зачинот за медењаци (ако немате додадете малку мелено каранфилче или морско оревче по желба). Измешајте убаво да добиете компактна смеса.
Загрејте ја рерната на 250 Ц степени.
Земете ја тавата за мафини и намрсете ги дупките. Полнете ги дупките околу 2/3 користејќи лажица.
Ставете да се печат и намалете ја топлината на 180 Ц степени. Печете околу 20 минути. Проверете дали мафините се печени со чепкалка за заби.
По печењето, ако има уште малку смеса, повторете ја постапката.
Тоа е тоа, уживајте во највкусните мафини.