Печени модри патлиџани (piccolo eggplant)
Состојки
- 10 мини патлиџанчиња
- 2 јајца
- 100 гр путер
- 4-5лажици презла
- 1лажица брашно
- 1 полна лажица мешани суви италијански зачини
Подготовка
Ги миеме и сечкаме патлиџанчињата.
Ги попрскуваме со сол и ги оставаме 20минути. Потоа ги миеме под млаз вода па ги сушиме со кујнска хартија.
Во длабока чинија на страна ги мешаме лебните трошки, сувите зачини и една лажица брашно.
Во друга чинија ги матиме јајцата.
Тавата ја премачкуваме со путер.
Секое парче од патлиџанчињата го натопуваме со јајце па го валкаме во мешавината од лебни трошки.
Така поховани ги редиме во тавата. Врз секое парче ставаме путер и ја ставаме тавата да се пече околу 20минути.
Печете ги по ваша желба. Ние ги сакаме по крцкави.
На здравје