Испечати

Пита со чадено месо и кашкавал

Пита со чадено месо и кашкавал

Состојки

  • 200 мл топло млеко
  • 100 мл јогурт
  • 4 лажици масло
  • 1 белка од јајце
  • по 1 лажиче шеќер и сол
  • 1 коцка квасец
  • околу 550 г брашно
  • прстофат прашок за пециво
  • За одозгора
  • омекнат маргарин или путер по потреба
  • 1 жолчка
  • сусам за посипување
  • Зајре
  • околу 300 г чадено месо сечкано на коцки
  • 300 г рендан кашкавал
  • 2-3 лажици павлака
  • јајце по желба

Подготовка

Ова не е рецепт за пастрмалија, но е експериментален, иако наликува на пастрмалија, но само во формата, а вкусот е различен, а преубав. Има некои модификации и во тестото и во зајрето и можам да кажам дека питата во оваа форма е неверојатна, се топи во устата, тестото е меко и вкусно. Немам коментар. Од оваа количина направив 3 пити, а третата пита ја печев по неколку саати, тоа тесто го чував во фрижидер.

Растворете го квасецот во топло млеко со 1 лажиче шеќер.
На овој раствор додадете јогурт, масло, сол, белка од јајце, прашок за пециво и додадете околу 500 гр брашно и измешајте го тестото со миксер со маталките за тесто. Откако убаво ќе се соедини смесата, замесете со рака и додадете повеќе брашно, доколку е потребно, додека не се добие меко и нелепливо тесто.
Оставете го да отстои 40 минути.
Потоа поделете го на 6 дела.
Земете еден дел и раширете го во долгнавеста форма, намачкајте ја со омекнат маргарин (не стопен). Земете друг дел, раширете го во иста големина и ставете го врз првата кора. Со рацете нежно спојте ги 2-те кори и формирајте пастрмалија, краевите подебели, а средината потенка. Повторете ја постапката со другите 4 дела.
Две вакви пити се за еден плех, јас го користев Делимано ХХL плиткиот капак.
Ставете го директно или на хартија за печење.
Наредете месо, а краевите премачкајте ги прво со маргарин, после со жолчка и наросете ги со сусам. Оставете да стасаат уште 15тина минути.
Потоа печете на 180 Ц степени околу половина час, а пред крајот додадете го кашкавалот и ставете и павлака по желба или јајце и вратете уште неколку минути да се запечат.
На здравје