Испечати

Баница со праз и карфиол

Баница со праз и карфиол

Состојки

  • 100 мл млака вода
  • 1 кафена лажица путер
  • 1 кафена лажица сол
  • 1/2 кафена лажица шеќер
  • 1 белка од јајце
  • 1/2 сув квасец
  • 250 гр брашно
  • масло по потреба
  • 1 страк праз
  • 1/2 китка карфиол
  • сол по потреба
  • 1 жолчка од јајце за премачкување

Подготовка

Подготовка

Најпрво, подгответе го тестото.

Во длабок сад ставете ги прво течните состојки и промешајте, а потоа додадете ги сувите состојки и замесете меко тесто. Оставете го тестото да се дуплира, покриено со фолија или крпа, на топло место.

Во тавче на оган ставете го маслото, ситно сецканиот праз и карфиолот исто така исечен на мали парченца. Пржите додека да омекнат.

Развлечете кора од тестото со помош на оклагија и врз кората ставете од празот и карфиолот. Завиткајте во ролат и замотајте ја во круг. Премачкајте со жолчка

Од ова тесто, направив две баници.

Ставете ги во намрсена тава за печење и печите на 200 степени додека убаво да заруменат одозгора.

Добар апетит