Баница со праз и карфиол
Состојки
- 100 мл млака вода
- 1 кафена лажица путер
- 1 кафена лажица сол
- 1/2 кафена лажица шеќер
- 1 белка од јајце
- 1/2 сув квасец
- 250 гр брашно
- масло по потреба
- 1 страк праз
- 1/2 китка карфиол
- сол по потреба
- 1 жолчка од јајце за премачкување
Подготовка
Подготовка
Најпрво, подгответе го тестото.
Во длабок сад ставете ги прво течните состојки и промешајте, а потоа додадете ги сувите состојки и замесете меко тесто. Оставете го тестото да се дуплира, покриено со фолија или крпа, на топло место.
Во тавче на оган ставете го маслото, ситно сецканиот праз и карфиолот исто така исечен на мали парченца. Пржите додека да омекнат.
Развлечете кора од тестото со помош на оклагија и врз кората ставете од празот и карфиолот. Завиткајте во ролат и замотајте ја во круг. Премачкајте со жолчка
Од ова тесто, направив две баници.
Ставете ги во намрсена тава за печење и печите на 200 степени додека убаво да заруменат одозгора.
Добар апетит