Кремасти палачинки
Состојки
- 5-6 палачинки
- Фил
- 1 лажица шеќер
- 10 гр путер
- 5-6 лешник карамели
- 100 мл млеко
- 1 полна лажица путер од кикирики
- 100 гр крем сирење - филаделфија
- Шекер за формирање украси
Подготовка
Во касерола го ставаме шеќерот и путер, на тивко да се карамелизира. Внимаваме да не изгори. Го тргаме на страна и внимателно го ставаме млекото, бидејќи може да прска. Ги ставаме и карамелите. Оставаме повторно на оган се да се изедначи. Тргаме од оган и го додаваме путерот од кикирики. Промешуваме и оставаме да се излади. Го додаваме крем сирењето и промешуваме. Ги филуваме палачинките. Сервираме на чинија. Поставуваме декорација од растопен, карамелизиран шеќер.