Шарена чоколадна торта
Состојки
- Пандишпан
- 3 јајца
- 3 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 2 лажици какао
- 2 лажици млеко
- 1 лажица зејтин
- 1 пециво
- Фил со вишни
- 400 гр исчистени вишни
- 300 мл вода
- 3 лажици шеќер
- 1 и 1/2 пудинзи од ванила
- Ганаш крем со темна чоколада
- 500 мл слатка млечна павлака
- 300 гр темна чоколада со 75 % какао
- Ганаш крем со бела чоколада
- 500 мл слатка млечна павлака
- 300 гр бела млечна чоколада
- За украсување потребно е уште чоколаден шлаг крем
Подготовка
Преубава кремаста богата со чоколада торта,која нема да ве остави рамнодушен.За секоја убав прилика.
Прво се матат јајцата со шеќерот. Се додава брашното,пецивото и какаото(претходно се заедно се меша во еден сад).Се додава млекото и зејтинот,пак кратко се меша и се става во плех(бр.24) да се пече околу 20 минути на 180 степени во загреана рерна.Се пече на хартија за печење ,а ако користите делимано тавче не е потребно подмачкување или хартија за печење.Откако ќе излади пандишпанот се става во калап(бр.24).
Се ставаат вишните со водата и откако ќе провријат кратко,се зема неколку лажици од сокот.На страна се меша пудингот со шеќерот и 3 лажици вода и се додава кон вишните,се меша додека да згусне.Со сокот од вишни ја попрскуваме насекаде кората.Кремот од вишни се полева врз кората.
За ганаш-кремот со темна чоколада се става слатката павлака на тивок оган.Се крши целата чоколада и постојано се меша,не дозволувајќи да зоврие.Кога сосема е стопена чоколадата,се трга на страна и се меша одвреме на време.Кога ќе олади малку се сипува врз кремот од вишни.Се остава надвор да олади.
За ганашот со бела чоколада е истата постапка ,само што овде додаваме во слатката павлака 300 грама бела млечна чоколада.Се остава малку да олади и се сипува врз темно-чоколадниот ганаш.Тортата треба убаво да олади,најдобро е преку ноќ во обичен фрижидер.Се украсува по желба со чоколадна шлаг крема.На здравје.