Испечати

Торта со капини и малини

Торта со капини и малини

Состојки

  • За тесто
  • 6 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 100 гр ореви
  • 2 лажици слатко од капини
  • За фил
  • 250 гр малини
  • 100 мл вода
  • 2 лажици шеќер
  • 50 гр густин + 100 мл вода
  • 500 мл слатка павлака

Подготовка

Подготовка

Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер, па додадете брашно пециво и ситно сецкани ореви. Изматете кратко со миксер. На крај, додадете го слаткото од капини и промешајте со лажица.

Смесата ставете ја во нелеплива тава за печење и печите на 180 степени околу 10-15 минути.

Изблендирајте ги малините, додадете ја водата и шеќерот и ставете ги во сад на тивок оган да повријат неколку минути. Потоа, густинот растворете го со водата (да нема грутчиња) и додадете го кај малините. Мешајте додека да добиете густа смеса.
- Добиената смеса оставете ја да се излади, а потоа додадете ја во претходно изматената слатка павлака и промешајте убаво.

Пандишпанот поделете го на два дела. Врз едниот дел ставете пола од филот, врз филот другиот дел од пандишпанот и врз него останатиот дел од филот.

Одозгора премачкајте ја тортата со слатка павлака и декорирајте по желба.

На здравје