Крем супа со печена тиква и компир
Состојки
- 600 гр. исчистена тиква
- 200 гр. компир
- 1 л вода
- 1 коцка за супа
- 80 гр. кромид
- прстофат сол
- прстофат црн пипер
- прстофат цимет
- прстофат мускатно оревче
- 80 мл. ладно цедено маслиново масло
Подготовка
Зовријте ја водата и ставете ја коцката супа да се растопи. Тиквата испечете ја исечена на коцки наросена со малку сол. Компирот исецкајте го на коцки. Кромидот исецкајте го на ситно и во тава на тивок оган пржејте го додека не омекне. Откако ќе омекне кромидот додајте ги компирот и водата со растопената коцка за супа. Додајте сол и црн пипер. Варете на тивок оган околу 25-20 минути или додека не се свари. Откако ќе се свари компирот, додајте ја испечената тиква и испасирајте се заедно додека не стане мазен крем. Пред да ја послужите наросете цимет и мускатно оревче. Одлично оди во комбинација со кубети од тостирано лебче.