Испечати

Какао крофнички со рум (апарат)

Какао крофнички со рум (апарат)

Состојки

  • 2 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 2 пакетчиња рум шеќер
  • 1 лажица рум
  • прстофат сол
  • 6 лажици масло
  • 170 мл млеко
  • 1 пакетче прашок за печење
  • 1 лажица какао
  • 260 гр брашно
  • За глазриење
  • 150 гр чоколадо
  • 4 лажици масло
  • 1 лажиче рум екстракт

Подготовка

Се мати јајцето со шеќерите. Се додаваат течните, па сувите состојки.
Со лажица се става од смесата во апаратот за крофнички кој пред секое нанесување се намрсува со силиконска четка потопена во масло.

Чоколадото се топи на водена пареа. Му се додава маслото и румот и во него се макаат печените крофнички кои можат, но и не мораат потоа да се украсуваат со перли или чоко/шарени трошки.
Или, едноставно, наместо со чоколадна глазура можите додека се топли да ги извалкате во шеќер во прав измешан со 1-2 пакетчиња рум шеќер .