Испечати

Фокача со грозје и рузмарин

Фокача со грозје и рузмарин

Состојки

  • 400гр брашно
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • 1 рамна лажичка сол
  • 2лажици шеќер
  • 50мл растиотелно масло
  • 200мл вода
  • 300гр грозје ( бело или црно, или мешано)

Подготовка

Квасецот растопете го во 100мл млака вода и оставете го да се активира.
Измешајте го брашното со солта и шеќерот, додајте го квасецот, преостанатат вода, маслото и измесете тесто и оставете го на топло да одмори 1 час.

Одмореното тесто префрлете го во калапот каде што ќе ја печете фокачата, предходно намрсен со масло и со помош на рацете намрсени со масло истегнете го во калапот. Оставете го така околу 30 мин.

Потоа втиснете зрна грозје, наросете шеќер и рузмарин.

Печете на 200 степени додека не зарумени.

На здравје