Ромеско сос
Состојки
- Состојки
- 4 поголеми црвени ајварски пиперки
- 2 парчиња интегрален леб
- 5 чешниња лук
- 50 гр лешници
- 8 лажици маслинов зајтин
- 1 лажица јаболков оцет
- 1/2 лажичка сол
- 1/2 лажичка буковец
Подготовка
Ромеско сосот може да се служи како додаток на секаков вид месо, риба, како намаз или салата. Како и да се служи, задоволството секогаш е загарантирано.
Прво пиперките треба да се испечат. Јас ги печев на хартија за печење во рерна. Откако ќе оладат се лупат и се чистат од семките. Парчињата леб се запржуваат од двете страни на маслинов зејтин. Додека се пржат, се додаваат и чешнињата лук.
Во блендер или сецко на Делимано се ставаат пиперките, запржените лепчиња, лукот, лешниците, солта, буковецот, маслиновиот зејтин и јаболковиот оцет. Блендираме до посакуваната густина.
На здравје.