Испечати

Кантучи (италијански бисквити)

Кантучи (италијански бисквити)

Состојки

  • 500 гр брашно
  • 200 гр шеќер
  • 1 прстофат сол
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 70 гр путер
  • 1 лажица аранчини(кандирана кора од портокал)
  • 3 јајца
  • 70 мл млеко
  • 100 гр лешници
  • 100 гр бадеми

Подготовка

Кантучи се многу вкусни италијански бисквити од областа Тоскана. Кантучите се двапати печени крцкави бисквити и се одлични за со кафе или чај.
Подготовката е следна
Сите суви состоки ставете ги во сад и убаво промешајте ги. Додадете го путерот, јајцата и млекото. Замесете меко тесто.
На набрашнета површина од тестото сучиме кора дебела околу 8мм и во средината на кората ги ставаме лешниците, бадемите и аранчините. Со тестото од страните ги преклопуваме плодовите и правиме голема векна. Векната со остар нож ја сечеме на три помали векнички.Ги печеме на 180 степени околу 30 минути.
Оставаме да се оладат кратко и со остар нож векните ги сечеме на долгнавести парчиња и повторно ги печеме уште 15 минути на 180 степени. Оставаме да оладат и уживаме.
*јас ги сечев дебели околу 15 мм бидејќи кога пробав потенки ми се ронеа. Од дебелината на бисквитите зависи колку парчиња ќе добиете. Кај мене околу 30 бисквити.