Испечати

Пилешки стек во сос на басмати ориз

Пилешки стек во сос на басмати ориз

Состојки

  • 2 парчиња (околу 0,5 кг) пилешки стек
  • 1 главица кромид
  • 1 мала тиквичка
  • 3 парчиња топено сирење
  • 200 мл неутрална павлака за готвење
  • 1 чаша вода
  • сол, рузмарин, пимент, оригано, чубрика, куркума
  • 120 гр инстант басмати ориз

Подготовка

Подварете го стекот, па исечете го на коцки.
Ставете го во тава со многу малку масло да се запржи заедно со исечканиот кромид и тиквичката исечкана на мали коцки.

Во меѓувреме ставете го оризот да се свари во посолена вода според упатството (да се вари максимум 20 минути).

Откако ќе запржи се и тиквичката ќе омекни додадете ја водата, павлаката и зденките.
На крај зачинете и посолете.
Мешајте до посакуваната гусина на сосот и тргнете од рингла.
Послужете топло.