Пилешки стек во сос на басмати ориз
Состојки
- 2 парчиња (околу 0,5 кг) пилешки стек
- 1 главица кромид
- 1 мала тиквичка
- 3 парчиња топено сирење
- 200 мл неутрална павлака за готвење
- 1 чаша вода
- сол, рузмарин, пимент, оригано, чубрика, куркума
- 120 гр инстант басмати ориз
Подготовка
Подварете го стекот, па исечете го на коцки.
Ставете го во тава со многу малку масло да се запржи заедно со исечканиот кромид и тиквичката исечкана на мали коцки.
Во меѓувреме ставете го оризот да се свари во посолена вода според упатството (да се вари максимум 20 минути).
Откако ќе запржи се и тиквичката ќе омекни додадете ја водата, павлаката и зденките.
На крај зачинете и посолете.
Мешајте до посакуваната гусина на сосот и тргнете од рингла.
Послужете топло.