Испечати

Крекери со ржано брашно, лен и чиа

Крекери со ржано брашно, лен и чиа

Состојки

  • 100гр интегрално пченично брашно
  • 200гр ржано брашно
  • 80гр овесни снегулки
  • 150гр путер
  • 1лажиче сол
  • 2лажици лен
  • 1лажиче чиа семки
  • На врвот на ножот пециво
  • ладна вода по потреба

Подготовка

Измешајте ги сите суви состојки во поголем сад.
Исечете го изладениот путер и истријте го во смесата.
Додадете ладна вода.
Замесете го тестото и формирајте топка.
Завиткајте го тестото во фолија и оставете го во фрижидер да се излади 1 час.
Загрејте ја рерната на 190 °.
Изладеното тесто развлечете го до дебелина од 3 мм и исечете ги крекерите со модли по ваш избор. Наредете ги на хартија за печење на плех и печете во загреана релна , околу 15 минути.
Изладени соберете ги во лимени кутии.
Можат многу долго време така да стојат.
Од оваа доза излегуваат 2 големи плеха.