Уштипци со јогурт и кисела павлака
Состојки
- 2 јајца
- 1 свеж квасец
- 600-650 гр брашно
- 50 мл вода
- 50 мл кисела павлака
- 100 мл јогурт
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка оцет
- 1/4 лажичка прашок за пециво
Подготовка
Многу кревки, но внатре се шупливи и воопшто не се мрсни. Квасецот не се остава да нарасне, а сите течни состојки се ставаат во тава, се мешаат добро, а потоа се додаваат изматените јајца, сол, шеќер, прашок за пециво и постепено - брашното. Месете мазно нелепливо тесто, покријте го со фолија и оставете го во фрижидер 2 часа. Потоа расукајте ја кората без да го мешате тестото. Се сече на форми по желба. Наредете на плех на кој е поставена чиста крпа. Оставете да стаса додека маслото за пржење не се загрее на умерена температура. Пржете така што страната одозгора прво се пржи, а потоа свртете ја на другата страна. Наредете ги на хартиени салфетки за добро да ги апсорбираат мастите.