Испечати

Памук кифлички со црн ким

Памук кифлички со црн ким

Состојки

  • 1 свеж квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 јајце
  • 80 мл ладно цедено сончогледово масло
  • 100 мл топло млеко
  • 100 мл топла вода
  • 60 мл јогурт
  • 500 гр брашно
  • 150 гр фета сирење
  • 1 јајце за премачкување
  • 1 пакетче црн ким

Подготовка

Подготовка:
Во сад со топла вода додаваме квасец, шеќер и малку брашно, оставаме да се активира. Потоа во друг сад ги додаваме течните состојки, сол, компирови снегулки, промешуваме и оставаме да отстои 3-4 минути. Го ставаме квасецот, и полека додаваме брашно, замесуваме средно меко тесто. Го оставаме да отстои и да се дуплира, околу 30 минути. Тестото го делиме на два дела, од секој дел правиме кора, која ја сечеме во форма на триаголници. На краевите ставаме фета сирење и виткаме во форма на кифлички. Ги редиме во тава или плех, премачкуваме со јајце и наросуваме со црн ким. оставаме да одморат 15 минути. Во претходно загреана рерна на 200 степени ги печеме околу 20 минути, или додека не добијат златно жолта боја.