Испечати

Зачинети пилешки копани со компири

Зачинети пилешки копани со компири

Состојки

  • Копани
  • 2 кг. пилешки копани
  • 2 лажици мешан сув зачин
  • 2 лажици црвен мелен пипер
  • 1 лажица кари
  • по вкус сол и црн пипер
  • 200 мл. вода
  • 120 мл. масло
  • Компири
  • 6 средно големи компири
  • 1 - 2 моркови
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 1 лажица црвен мелен пипер
  • 1 лажица сув рузмарин
  • по вкус сол и црн пипер
  • 300 до 400 мл. вода
  • 100 мл. масло

Подготовка

1. Копаните убаво измијте ги, ако се смрзнати препорачливо е да се стават во длабок сад полн со вода на оган и малку да се варат (30 минути до 1 час), за да се исчистат убаво.
2. Откако ќе ги измиете, ставете ги во поголем сад по можност со капак, додадете им ги сите зачини и маслото и убаво истријте го секој копан за да впие од зачините.
3. Потоа внимателно додајте ја и водата (внимавајте да не се измие маринадата на месото).
4. Така подготвено, месото затворете го со капак или алуминиумска фолија и ставете го во фрижидер да отстои така 20 – 30 минути.
5. За тоа време излупете ги и исечете ги компирите на парчиња со сакана големина. Исечете ги и излупете ги и морковите.
6. Околу количината на компирите, за да не ставите премногу или премалку и секогаш да имате мера ставете 1 компир на 1 лице. На пример, кај нас дома сме шест лица за ручек, па секогаш ставаме 6 компири во секој оброк со компири (освен ако некој не изрази желба за повеќе или помалку).
7. Загрејте ја рерната на најсилна температура.
8. Компирите и морковите така исечени, сместете ги во тава за печење.
9. Додајте ги зачините, маслото и водата. Количината на зачините зголемете ја или намалете ја според вашиот вкус.
10. Врз компирите наредете ги зачинетите копани и во веќе загреаната рерна ставете ја готовата тава на печење. Намалете ја рерната (кај мене од 250 на 200 степени).
11. Треба да се печат 1 час, потоа изавдете ги, завртете ги копаните на спротивната страна и вратете на печење уште 45 минути.
12. Исклучете ја рерната, завртете ги пак од другата страна и оставете да се допечат, за да добијат крцкава коричка.
13. Сепак, внимавајте при печењето, неговото одвивање зависи од секоја рерна поединично.
Можам само да кажам дека ние имавме предобар ручек подготвен на ваков начин, пилешкото а и компирите беа многу сочни и пикантни. Топло ви го препорачувам!