Полнет солен ролат
Состојки
- 500гр брашно
- 25гр свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 3 лажици масло
- 200мл млака вода
- 1 јајце + уште едно за премачкување
- за фил
- 12 листови кашкавал
- 12 листови шунка
Подготовка
Идеален за доручек, со чаша јогурт или кисело млеко.
Во мал сад, ставете 100мл млака вода, квасецот и лажичка шеќер, разматете и оставете да надојде.
Во поголем сад ставете го брашното, солта, квасецот, преостаната вода, маслото, јајцето и замесете тесто и оставете го на топло да се активира.
Тестото поделете го на два дела или можете и еден цел, со оклагија истегнете кора во форма на правоаголник, намачкајте со кечап, одозгора оригано, прво кашкавалот па шунката.
Од страна преклопете околу 2см да не истече и заролајте.
Префрлете го во тава за печење, премачкајте со јајце, сусам и малу расечете одозгора да не ви испука во текот на печењето.
Печете во загреана рерна на 200степени.