Полнети пиперки со ориз и киноа (посно)
Состојки
- 1 главица кромид
- 2 моркова
- 5 црвени пиперки може и бабури
- 50 гр ДМ био киноа триколоре во зрно
- 150гр ориз
- 100гр доматен сос
Подготовка
Киноата и оризот измијте ги и ставете ги заедно да се варат околу 20 мин.
Во тава за пржење делимано ставете масло и ставете ги кромидот и морковот да се пржат.
Ставете го доматниот сос.
Пржете некое време и зачинете.
Тргнете од оган и измешајте ги сварениот ориз и киноата.
Со оваа смеса пополнете ги пиперките, ставете ги во тава за печење, земјено тавче, ваш избор, попрскајте ги со масло и печете 45мин.
Превкусно јадење, спага во делот на посни јадења, но можете да си ги искомбинирате со пржени колбавчиња.
Исто така и здраво, киноата можете да ја компинирате со се, со просо, ориз, зеленчук, таа е супер храна, наречена дури златно зрно, која заслужува да биде често во нашето мени.
Забелешка
Имајте во предвид дека киноата нараснува во текот на готвењето, така што од една шолја киноа, ќе добиете 3.