Кремасти компири со прелив
Состојки
- 1 кг компири
- 700 мл вода
- 200 мл млеко
- 1 крем супа од печурки (може и од брокула)
- 100 мл масло
- 200 гр печеница,сланина,пршута ,...по избор
- 1 кромид
Подготовка
1. Најпрво се сечат компирите на коцки, се става масло и сол. се ставаат во садот да се печат во загреана рерна 20мин.
2. Додека се печат се прави преливот од супата. Се става во тенџере 800мл вода и 200млеко. Се додава супата од печурки и се вари 10 мин.
На страна се сецка сланината(пршута,печеница...) и кромидот се запржуваат 3 минути и се истура врз полупечените компири. Потоа се става супата од печурки и се меша со дрвена лажица.
3. Се печи на 200С-35мин. На здравје!!!