Испечати

Пинџур со модар патлиџан

Пинџур со модар патлиџан

Состојки

  • 12-13 Пиперки
  • 1-2 Модри патлиџани ( 1 поголем, или 2 помали )
  • 4 Црвени патлиџани ( средна големина )
  • по потреба Сол
  • 50-100мл Зејтин
  • по вкус Лук

Подготовка

Највкусно летно јадење, со сиренце и топол леб милина..... заедно со приготвувањето на останатите зимници, и овој пинџур е неизоставен дел од тој план.

Ги миеме убаво зеленчуците и ги ставаме врз хартија за печење. Се печат на 250 степени околу 1 час. Потоа ги лупиме и ги толчиме, додаваме сол по вкус, исто така и лук ( во прав или како чешниња ). На страна ставаме зејтин да се загрее и со него го „чвркосуваме„ пинџурот. Потоа уживаме во убавината на овој пинџур. На здравје!

Совет - Кога го приготвувам како зимница, постапката е иста...се пече, лупи, толчи, па го собирам во ќесенца за замрзнување и го замрзнувам. По потреба си вадам одвечер...сабајлината е веќе одмрзнат, тогаш го чвркосувам со зејтин, додавам сол и лук по вкус. Оваа наведена доза за нас е доста за еден ручек, и целата таа доза ја замрзнувам во едно ќесенце.