Медитерански смокви во ароматичен сос
Состојки
- 3 зрели, здрави, свежи смокви
- 2лажици мед
- 1 стапче цимет
- 1 звездесет анис
- 2-3 зрна бибер
- 1 мешунка крдамом
- 70гр путер
- 3-4лажици бело, мускатно вино или сајдер,пиво, еден од најпопуларните нискоалкохолни освежителни пијалаци на светот
Подготовка
Во касерола на тивок оган го ставаме путерот да се растопи.
Ги додаваме половинките смокви и кратко , 1 минута ги запржуваме од двете страни, но внимателно, да не се скршат.
Додаваме мед, вино, ароматоични зачини.
На тивко нека крчка 5-6 минути, а при тоа со лажица ги прелеваме смоквите со течноста.
Сервираме во тајнирчиња по 2 половинки смокви, со свеж босилек или со топка сладолед...
Уживанција е десертов
предлагам да се користи сепак мускатно вино...изборот е ваш