Испечати

Плескавици од леблебија

Плескавици од леблебија

Состојки

  • 300 гр дмБио леблебии
  • ½ главица кромид
  • 4 чешниња лук
  • 1 зелена пиперка
  • 3 лажици маслиново масло
  • 3 моркови
  • 8 лажици замрзнат грашок
  • 2 лажици сецкан магдонос
  • 1 лажица сецкан копар
  • 5 лажици јачменово брашно
  • 1 лажиче мешан сув зачин
  • 1/2 лажиче сол
  • 1/2 лажиче куркума
  • 1/2 лажиче црн бибер

Подготовка

1. Морковот го чистиме и сецкаме на мали коцки. Го ставаме во сад со вода и сол да се вари. Го додаваме и грашокот да омекни .
2. Леблебијата ја чистиме од лушпите.
3. Во процесор за храна ги ставаме дмБио леблебиите, ги ситниме. Ги додаваме кромидот сецкан на крупни парчиња, лукот, пиперката исецкана на парчиња и маслиновото масло. Блендираме.
4. Изблендираната смеса ја ставаме во длабок сад, ги додаваме исцедените моркови и грашок, магдоносот, копарот, солта, куркумата, мешаниот сув зачин и црниот бибер. Промешуваме. Го додаваме и јачменовото брашно. Мешаме. Од смесата формираме плескавици со влажни раце затоа што смесата е малку леплива, Ги ставаме во плех обложен со хартија за печење.
5. Печиме во загреана рерна на 180 степени 35 минути.