Плескавици од леблебија
Состојки
- 300 гр дмБио леблебии
- ½ главица кромид
- 4 чешниња лук
- 1 зелена пиперка
- 3 лажици маслиново масло
- 3 моркови
- 8 лажици замрзнат грашок
- 2 лажици сецкан магдонос
- 1 лажица сецкан копар
- 5 лажици јачменово брашно
- 1 лажиче мешан сув зачин
- 1/2 лажиче сол
- 1/2 лажиче куркума
- 1/2 лажиче црн бибер
Подготовка
1. Морковот го чистиме и сецкаме на мали коцки. Го ставаме во сад со вода и сол да се вари. Го додаваме и грашокот да омекни .
2. Леблебијата ја чистиме од лушпите.
3. Во процесор за храна ги ставаме дмБио леблебиите, ги ситниме. Ги додаваме кромидот сецкан на крупни парчиња, лукот, пиперката исецкана на парчиња и маслиновото масло. Блендираме.
4. Изблендираната смеса ја ставаме во длабок сад, ги додаваме исцедените моркови и грашок, магдоносот, копарот, солта, куркумата, мешаниот сув зачин и црниот бибер. Промешуваме. Го додаваме и јачменовото брашно. Мешаме. Од смесата формираме плескавици со влажни раце затоа што смесата е малку леплива, Ги ставаме во плех обложен со хартија за печење.
5. Печиме во загреана рерна на 180 степени 35 минути.