Италијански палачинки со мортадела и модар патлиџан
Состојки
- Состојки
- 300 гр мортадела
- 1 модар патлиџан
- 500 гр кашкавал
- 50 гр рендан пармезан
- Состојки за палачинки
- 3 јајца
- 1/2 лажичка сол
- 13 лажици брашно
- 1 пециво
- 500 мл газирана вода
- 3 лажици зејтин
- Доматен сос
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 1 кг домати
- 1/2 лажичка сол
- 1/2 лажичка сув босилок
Подготовка
Преубава ручек со италијански шмек, кој може да го приготвиме и дома.
За палачинките го приготвуваме прво тестото.
Кршиме 3 јајаца со малку сол и ги матиме кратко со миксер. Додаваме 500 милилитри газирана вода, 13 лажици брашно,1 пециво и 3 лажици зејтин. Тестото е малку погусто од јогурт. Палачинките ги печев во тавче на Делимано бр.24. Од ова тесто испеков 10 палачинки.
За сосот со домати прво ги запржуваме ситно сечениот лук и кромид. Кон нив ги додаваме доматите, излупени и исечени на коцки. Да се динста околу 10 минути. После тоа со рачен блендер се миксира сосот.
Модриот патлиџан го миеме и сечеме ленти, ги посолуваме и ги иставаме малку да отстојат. Потоа се редат во поголем плех, обложен со хартија,се попрскуваат со зејтин и се ставаат во рерна да се запечат. Од 1 модар патлиџан исеков 10 ленти.
Во плехот во кој ќе ги печеме палачинките ставаме неколку лажици од доматниот сос и распоредуваме по целото дно. На секоја палачинка ставаме прво по 2 лажици од сосот, ставаме едно парче модар патлиџан, врз него ставаме парче мортадела, па рендан кашкавал. Замотуваме ролна и ја ставаме во плехот. Така правиме со сите палачинки. Сосот што ќе остане го полеваме врз палачинките. Одозгора поросуваме со пармезан и ги запечуваме на 200 степени колку да се стопи пармезанот и да заруменат. Јадењето е калорично и доста заситува, па 1 палачинка е доволна за 1 оброк, значи количината на состојките може и да се намали.