Венец со изварка и коприви
Состојки
- За тесто
- 400 гр брашно
- 1 јајце
- 150 гр павлака
- 1 лажиче пециво
- За фил
- 400 гр урда (изварка)
- 200 гр коприви
- 100 гр кашкавал
- 1 јајце
Подготовка
За тесто
Брашното просејте го, додајте јајце, павлака, пециво и замесете тесто.
Оставете тесто 30 минути во фриждер.
За фил
Копривите сварете ги и исечете ги.
Во урдата ставете коприви и јајце, промешајте, подсолете.
Тесто рассукајте во круг. Во средина исечете.
Филот ставете го по краевите на тестото, врз филот изрендајте кашкавал и покријте го од средина до краевите.
Печете во загреана рерна на 200 степени околу 25 минути.