Испечати

Прилепска араванија бр. 2

Прилепска араванија бр. 2

Состојки

  • 6 јајца (на собна температура)
  • 12 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 200 гр. гриз
  • 6 лажици брашно
  • 1 пециво
  • шербет
  • 500 мл. вода
  • 500 гр. шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • сок од 1/2 лимон

Подготовка

1. Рерната ја пуштаме на 190 степени.
2. Јајцата и шеќерите се матат дури да се зголеми волуменот и да побелат.
3. Се додава гризот, после и брашното кое го просејуваме заедно со пецивото.
Матиме со миксерот на послаба брзина, а потоа мешаме со шпатула.
4. Смесата ја истураме во караванче бр.30 кое е намрсено и побрашнето.
5. Печиме 20 минути на 190 степени и уште 5 минути на 180 степени. Оставаме да се излади.
6. Го вариме шербетот 5 до 8 минути и го ставаме малку да излади, но да не е врел.
7. Изладеното тесто го сечиме на коцки или локуми и полека го полеваме со шербетот.