Испечати

Ледени лимон барови (без печење)

Ледени лимон барови (без печење)

Состојки

  • 1 слој
  • 200 гр овесни снегулки
  • 100 гр урми
  • 50 гр ореви
  • 2 лажици кокосово масло
  • 5 лажици млеко
  • 2 слој
  • 140 гр индиски ореви
  • 7 лажици домашен маџун
  • 1 1/2 лимон исцеден и кора од 1 лимон

Подготовка

Одличен освежителен десерт за летни горештини.
1. Индиските ореви ги ставаме во врела вода да стојат 3-4 часа.
2. Во блендер ставаме урмите, блендираме. Ги додаваме овесните снегулки и повторно блендираме. Смесата ја ставаме во длабок сад. Во блендер кратко ги блендираме оревите. Ги додаваме млекото, кокосовото масло и оревите. Промешуваме. Смесата ја ставаме во правоаголна тава обложен со хартија за печење. Ја распределуваме смесата по целата површина и со лажица ја притискаме. Ја ставаме во замрзнувач.
3. Индиските ореви ги цедиме од водата, ги ставаме во блендер, блендираме. Ги додаваме маџунот, сокот од лимон и половина од изренданата кора од лимон. Блендираме да се добие хомогена смеса. Смесата ја ставаме врз првиот слој, ја наросуваме преостанатата кора од лимон. Ставаме во замрзнувач.

Пред служење вадиме од замрзнувач и сечиме.
*димензии на тавата 23х30