Испечати

Варени хроно гевречиња

Варени хроно гевречиња

Состојки

  • 150 гр интегрално ржано брашно
  • 150 гр интегрално јачменово брашно
  • 150 гр овесно брашно
  • 3 лажици мелен лен
  • 3 лажици овесни трици
  • 50 гр растопен путер
  • 1 лажичка пециво
  • 150 гр кисело млеко
  • 100 гр кисела вода

Подготовка

Празниците завршија, време е да се вратиме на хроно рецептите. Овие превкусни хроно варени ѓевречиња, кои ги препорачувам на секого да го проба!

1. Сувите состојки се мешаат во длабок сад. Прелеваме со растопен путер и мешаме. Потоа се додава киселото млеко и на крај киселата вода, по потреба.
2. Тестото го ставаме на набрашнета работна маса и убаво го месиме. Треба да се замеси на средо меко, нелепливо тесто. Брашно посипуваме по потреба, додека не добиеме убава нелеплива смеса!
3. Го делиме на 8-10 дела, зависно колку големи сакате да бидат. Развлекуваме долги стапчиња. Ги вртиме во круг и краевите ги лепиме со малце вода.
4. Се загрева 1л вода со 3 лажички сода. Зовриената вода, ја тргаме од оган и во нив ги потопуваме ѓевречињата на 15-20 секунди. Ги вадиме со лажица-решетка, ги процедуваме и ги ставаме во сусам. Убаво се валкаат и се редат во тава за печење.
5. Се печат на 200 степени околу 15 мин.

Внимавајте за комбинацијата на ова пециво, бидејќи има кисело млеко. Ако сакате посни, ставете само кисела вода, така ќе имате и поголем избор на комбинации.