Испечати

Солени пржени крофни со квасец и пециво

Солени пржени крофни со квасец и пециво

Состојки

  • 500-550гр. брашно
  • 1 сув квасец
  • 1 пециво
  • 1лаж. сол
  • 1 јајце
  • 200мл. млеко
  • 200мл. јогурт
  • фил
  • 250гр. кашкавал
  • 250гр. шунка
  • 5лаж. кечап
  • оригано,масло за пржење

Подготовка

Подготовка

- Во длабок сад просејте го брашното и додадете му ги сите други суви состојки (сол, пециво, квасец).

- Ставете го целиот јогурт и полека додавајте го млекото, мешајќи со миксер додека да добиете тврдо тесто и тоа да може да се обликува во топка.

- Тестото покријте го со влажна кујнска крпа и оставете го 15 минути да отстои.

- Тестото поделете го на два еднакви дела расукајте ги потенко и идентично.

- На едната половина од тестото ставете кечап, кашкавал и шунка и преклопувате со второто тесто.

-Филот го нанесувате на едно место со лажица така да кога ќе го ставите второто тесто да знаете каде ќе ги формирате крофните со чаша.

- Крофните ги оставаме да стасаат околу половина час.

- Пржете ги во многу врело масло додека да добијат убава златно-кафена боја.

На здравје!!!