Испечати

Сицилијанска капоната

 Сицилијанска капоната

Состојки

  • 4 модри патлиџани, средни
  • 1 кгр црвени домати
  • 200гр кромид
  • 100гр маслинки
  • 100мл масло(мешавина од маслиново и сончогледово масло)
  • 1 лута пиперка
  • 1 лажиче капари, во моментот ги немав, а мн ги сакам
  • 1-2 дршки целер
  • 2 лажици вински оцет
  • 1 лажиче шеќер
  • босилек свеж
  • сол и бибер по вкус

Подготовка

Капоната е омилена во цела Сицилија, освежувачко и живописно летно јадење направено од модар патлиџан и домати, како што велат тоа е „живиот вкус на страствен сицилијански бакнеж на сонцето“.

Исечете ги модрите патлиџани на помали коцки, посолете ги и оставете ги да отстојат најмалку половина час.
Ставете дел од маслото и сецканиот кромид во голема тава, испржете го накратко,додавајќи малку вода додека не омекне.
Додадете ги излупените и исечени домати и продолжете да пржите на тивок оган, додека не се згусне сосот.
Посипете со шеќер, додадете оцет и ситно сецкан лута пиперка.
Исплакнете ги модрите патлиџани со врела вода, исцедете ги и исушете ги добро, а потоа испржете ги во тава на преостанатото масло.
Додадете стебленца на целер сецкани на парчиња и пржете сè заедно некое време.
Потоа, измешајте ги модрите патлиџани во сос од домати, додадете ги исечените маслинки, измиени и исцедени капари и мешан сув зачин.
Измешајте сè и нека врие уште 5 минути.
По неколку минути, исклучете го огнот и покријте го садот со капак.
Кон крајот на готвењето, додадете го свежиот босилек.

Можете да ја послужите капонатата како мезе со парчиња тост леб – или со месо на скара.