Испечати

Новогодишни елки крофни (печени)

Новогодишни елки крофни (печени)

Состојки

  • За крофни
  • 2 јајца
  • 450гр брашно
  • 75гр путер
  • 75гр шеќер
  • 1 коцка квасец
  • 150 мл кисела вода
  • 1 кесичка зелена прехрамбена боја
  • За премачкување
  • 70 гр путер
  • 4 лажици кристал шеќер
  • Чоколаден прелив
  • 1 кесичка шеќерни топчиња во разни бои
  • За полнење
  • По желба крем или џем

Подготовка

Сакав да пробам помалце калорични крофнички, притоа ги правев со мед наместо шеќер. Печените се нешто потешки во смисла на полебести од пржените бидејќи ја немаат онаа воздушеста текстура но и тие се убави доколку не сакате да ги /удавите/ во масло. Затоа направив дел пржени дел печени од оние стандардните форми, но тоа сега не е важно!
Најпрво го ставаме квасецот во млака вода да нарасне. Потоа замесуваме тесто, при крајот ја раствораме бојата во малку вода и ја вметнуваме во тестото. Оставаме да нарасне дупло. Развлекуваме подебела кора и со форми за правење колачиња правиме елкички. Оставаме и овие да нараснат дупло од својата големина и печеме во загреана рерна на 180степени.
Откако ќе се испечат ги вадиме и додека се топли ги премачкуваме со стопен путер и поросуваме со шеќер. Потоа правиме мали дупки со нож и украсуваме по желба.
Полнењето е по ваша желба.