Шеќерни јаболка
Состојки
- неколку Јаболка (по мали)
- 500гр Шеќер
- 110мл Вода
- 1м.л. Оцет
- 2г.л. Мед
- по потреба Црвена прехрамбена боја
- неколку Стапчиња за ражничиња
Подготовка
Верувам дека многумина од вас ќе се потсетат на овој деликатес од детството, кој и ден денес не радува, и нас, а и нашите дечиња, посебно затоа што многу ретко може да го најдеме овој десерт, освен на некои панаѓури.
Подготовката е на следниот начин
1. Ги ставаме шеќерот и водата да провријат, па ги додаваме оцед
тот, медот и црвената прехрамбена боја.
2. Сето тоа се остава да врие додека да се достигне температура од 150 степени (одприлика 10-15 минути)
3. Потоа јаболкцата (претходно измиени и суви, буцнати на стапчињата за ражничиња) ги брцкаме во шеќерниот сируп убаво да се обложат од сите страни, малку ги протресуваме да падне вишокот и ги редиме врз мрсна хартија да се исушат.
Јаболката гледајте да бидат што е можно помали.....уживајте во овој прекрасен летен освежувачки десерт.