Испечати

Шеќерни јаболка

Шеќерни јаболка

Состојки

  • неколку Јаболка (по мали)
  • 500гр Шеќер
  • 110мл Вода
  • 1м.л. Оцет
  • 2г.л. Мед
  • по потреба Црвена прехрамбена боја
  • неколку Стапчиња за ражничиња

Подготовка

Верувам дека многумина од вас ќе се потсетат на овој деликатес од детството, кој и ден денес не радува, и нас, а и нашите дечиња, посебно затоа што многу ретко може да го најдеме овој десерт, освен на некои панаѓури.

Подготовката е на следниот начин

1. Ги ставаме шеќерот и водата да провријат, па ги додаваме оцед
тот, медот и црвената прехрамбена боја.
2. Сето тоа се остава да врие додека да се достигне температура од 150 степени (одприлика 10-15 минути)
3. Потоа јаболкцата (претходно измиени и суви, буцнати на стапчињата за ражничиња) ги брцкаме во шеќерниот сируп убаво да се обложат од сите страни, малку ги протресуваме да падне вишокот и ги редиме врз мрсна хартија да се исушат.

Јаболката гледајте да бидат што е можно помали.....уживајте во овој прекрасен летен освежувачки десерт.