Торта со сезонско овошје (посно, веган, без печење)
Состојки
- основа
- 8-10 свежи урми
- 100гр бадеми
- малина крем
- 200гр несолени индиски ореви
- 150мл кокосово млеко
- 2лажици агаве сируп
- сок и кора од пола лимон
- околу 300 гр малини
- За декорација малини, капини, ливчиња нане , растопено чоколадо, кора од лимон
Подготовка
За основата во нутрибулет ги соединуваме бадемите и урмите во неколку наврати, пулсирања.
До колку се многу суви урмите може да се додаде 1 лажица кокосово млеко.
Вака добиената смеса со рака ја расплескуваме во калап со обрач.
Сега го подготвуваме филот.
Индиските ореви претходно ги потопуваме во вода да киснат 3 часа.
Потоа ги процедуваме.
Сега во процесор ги соединуваме индиските ореви, агаве сирупот, кора и сок од лимон,кокосово млеко.
Ставаме во сад на страна.
Во процесор ги пасираме малините и ги додаваме на претходната смеса.
Убаво ја соединуваме цела смеса и ја нанесуваме врз веќе подготвената основа,
Израмнуваме и оставаме во фрижидер 3,4 часа.
Потоа го одстрануваме обрачот и рустично ја декорираме тортатат со растопено црно чоколадо, еден грст од малини и капини, ливчиња нане и кора од лимон.
Сечечеме на парчиња и ја послужуваме оваа торта со префинет вкус.
На крај да признааам дека тортава ја правеше мојата сестра, а јас плеткав прсти околу неа хахахаха и чекав убаво да се излади, па да уживаме заедно