Испечати

Овошна шарена лења пита

Овошна шарена лења пита

Состојки

  • бисквит
  • 7 белки
  • 200гр. шеќер
  • 25гр. брашно
  • 40гр. густин(нишесте)
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 2 лажички оцет
  • 1 лажица какао
  • 10 коцки млечна чоколада
  • бисквит2
  • 7 жолчки
  • 2 јајца
  • 150гр. шеќер
  • 2лаж. масло
  • 130гр. брашно
  • 1лажичка прашак за пециво
  • 1лажичка оцет
  • фил
  • 500мл. вода
  • 400гр. замрзнато шумско овошје
  • 6лаж. шеќер
  • 1 пудинг ванила
  • 1 кесичка желатин
  • 125гр. путер
  • 50гр. шеќер во прав

Подготовка

Подготока
На почеток ги делиме белките од жолчките. Започнуваме со матење на белките постепено го додаваме шеќерот на крај брашното, густинот прашокот и оцетот ги додаваме на крајот и мешаме пополека со шпатула.
Во плех за печење со дим.20*35см обложен со хартија со лажица ставаме рустично од белката. Врз белките обилно наросуваме какао и расфрламе низ белката 10 коцки млечна чоколада.
За тестото со жолчки ги матиме заедно со јајцата и шеќерот го додаваме маслото, брашното и на крај печивото и оцетот...соединуваме и сипуваме врз белките.
Печете во загреана рерна на 180ц откако тестото ни се испече и излади исечете го на половина по хоризонтала.
Фил.
Во половина литар вода додадете го шуското замрзнато овошје и шеќерот нека зоврие и во мал дел од водата размешајтего пудингот и додадете го во врелиот фил мешајте додека не се згусне кремот.
Желатинот расворете го со 5 лажици ладна вода оставете да набабри и додадете го во млакиот фил исто на крај додадете го путерот и мешајте се додека не ни се соедини целата смеса. Филот додека е млак нанесете го на еден дел од тестото врз филот ставете го вториот дел од тесто.
Благо притиснете и оставете да се излади колачот. Сечете коцки и послужете со шеќер во прав.
На здравје!!!