Испечати

Торта со вишни и пишкоти (без печење)

Торта со вишни и пишкоти (без печење)

Состојки

  • 200 г пишкоти (плус уште неколку)
  • 600 г кисела павлака 20% масленост
  • 100 г шеќер во прав
  • 1 ќесичка шлаг приготвен според упатството
  • 600 г чистени вишни
  • 3 лажици шеќер
  • 1 пакетче желатин

Подготовка

Едноставна, превкусна, сочна и лесна торта која се прави многу брзо, а уште побрзо се јади. Вишните ги добив од мојот свекор која има овошна градина во Буково, сите плодови од таму се непрскани и еколошки чисти.

Подготовка

Во помало тавче број 24, наредете еден слој пишкоти (околу 16).
Павлаката измешајте ја со шеќерот во прав и нанесете 1/3 врз пишкотите па половина од вишните.
Нанесете ја втората третина од павлаката врз вишните, па наредете уште еден ред со пишкоти.
Врз пишкотите нанесете ја преостанатата павлака.
Изматете го шлагот и нанесете го половина врз павлаката.
Потоа преостанатите вишни сварете ги како слатко со 3 лажици шеќер, варете 20тина минути и на крај додадете желатин претходно растворен во 2-3 лажици вода.
Измешајте и оставете малку да се олади па нанесете одозгора. Декорирајте со преостанатиот шлаг и додадете уште некоја свежа вишна.
Оставете ја тортата убаво да се излади и веќе по неколку часа е спремна за консумирање.
На здравје.