Домашни вафли
Состојки
- 1 јајце
- 1 прстофат сол
- 1 лажица шеќер
- 220 мл млеко
- 60 мл масло
- 250 гр брашно
- 2 лажички прашок за печиво
Подготовка
Одлични домашни вафли кои може да ги јадете со разни додатоци како мед,крем,овошје...
Прво јајцето го кршиме и ја двоиме белката од жолчката.
Жолчката ја мешаме со солта,шеќерот,млекото и маслото.Потоа на смесата го додаваме брашното со печивото.
Изматената белка ја додаваме кај тестото и добиваме густа смеса.
Апаратот за вафли лесно го намастуваме и загреваме и ставаме по една лажица од смесата да се пече.Обично им треба 4-5 минути за да се готови.
На здравје!