Домашен таан (без масло)
Состојки
- 200 гр сусам
Подготовка
Во тек на пост без масло, ми требаше таан за да подготвам намаз ... Овој рецепт се одлучив да го подготвам откако сфатив дека дома немаме таан, а немаше ни можност да купиме бидејќи такви ни беа условите, карантински. Арно ама имав залихи на сусам и добар блендер - Нутрибулет!
Подготовка
Го ставаме сусамот во блендер и започнуваме со блендирање. Кратко блендираме, па со шпатула или лажица промешуваме, за да не ни остануваат постојано исти наслаги на ѕидовите од чашката. Потоа пак блендираме и повторно соединуваме и промешуваме. Процесов трае околу 15 минути, со тоа што постојано правиме паузи и го одмораме блендерот. Имајте трпение. Откако ќе стане густ сусамот и добива сјај на површината, престануваме со блендирење. Сместете го во тегличка и користете по потреба.
Забелешка
Можете сусамот и да го потпечете, да се излади и да го подготвите исто вака. Така тааанот има поинаков вкус, ќе има потпечен шмек.
Во блендирање не додаваме масло иако ако сакате можете да додадете, така ќе му олесните на блендерот и побрзо ќе ја сомеле и згусне сусамовата смеса.