Испечати

Кревок кекс со тиквичка и банана

Кревок кекс со тиквичка и банана

Состојки

  • 2 јајца
  • 3 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 120гр брашно
  • 1 лажиче пециво
  • 1/4 лажиче сода бикарбона
  • 100гр тиквичка
  • 1 поголема банана
  • 60мл масло
  • 2 лажици слатка павлака
  • 80гр црно чоколадо
  • декорација
  • 60гр црно чоколадо
  • 1 лажица масло
  • ливчиња маточина

Подготовка

Ароматичен, кревок кекс е мојот денешен предлог.
Пробајте го.
Во вангличка ги ставаме ванилата, шеќерот, јајцата и матиме додека смесата не побели.
Во нутрибулет го ситниме чоколадото, па го соединуваме со брашното, пецивото и содата.
Оставаме на страна .
Во нутрибулет ги соединуваме излупените банана, тикве и масло.
Оваа смеса ја додаваме кај јајцата и ги додаваме сувите состојки.
Убаво со шпатула соединуваме.
Смесата ја истураме во долгнавест калап кој е обложен со хартија за печење.
Печиме околу 25 м на 190 с.
Испечениот кекс го ставаме на решетка да се излади.
Потоа го прелеваме со веќе подготвената чокоалдна глазура.
Сечеме на парчиња и сервираме.