Леб како подлога (декорација)
Состојки
- 1 лажичка сув квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 200 мл. млака вода
- 250 - 350 гр. брашно
- 400 гр. колбаси
Подготовка
Лепчето е обично, а оваа идеја да послужи како подлога ја видов случајно на ТВ.
Прво се подготвува лебот.
- Во сад се става сувиот квасец, солта, шеќерот и водата.
- Се меша со лажица и потоа постепено се додава брашното.
- Се меси и се остава да кисне 1 час, потоа се формира лепче во округла форма, се побрашнува одозгора и се пече на 200 степени околу 30 минути.
- Колбасите се засекуваат и се пржат.
- Кога лебчето ќе излади, се засекува попречно, се вади дел од средината и во длабнатината се ставаат пржените колбаси. Исечениот дел се става како капаче.